HOFKERK
Denken en dan doorpakken…..
Download ons beleidsplan als PDF.
Voorwoord
Uw kerkenraad heeft het voor u liggende beleidsplan voor de periode 2023 tot 2028 vastgesteld.
In april 2022 hebben de twee beleidsplansamenstellers uitnodigingen verzonden aan de taak- en werkgroepen om een kort overzicht te maken over eigen beleid en wat daarvoor bij de uitvoering nodig is. Het is de bedoeling dat de beleidsvoornemens van de taak- en werkgroepen uitgebreid op de website terug te vinden zijn, tussentijds kan de inhoud geactualiseerd worden.
Het beleidsplan begint met een korte inleiding inzake visie en de missie van onze Hofkerk.
Ons nieuwe motto voor dit plan is: ‘denken en dan doorpakken’.
Inhoudsopgave:
1. Inleiding
2. Visie, strategie en organisatie
3. Pastoraat en gemeenteopbouw
4. Werkgroep eredienst
5. Werkgroep jeugdraad
6. Diaconie
7. College van Kerkrentmeesters
8. Werkgroepen met betrekking tot onze toekomstige activiteiten
9. Over de overige groepen, Hofkerk gerelateerd, met hun activiteiten
10. Communicatie
11. Onze rol in de samenleving
12. Tot slot
1. Inleiding
De Hofkerk, gebouwd in 1934, staat op de plaats waar vroeger de protestantse Waterstaatskerk stond. In de 90-er jaren werd het interieur aangepast, de kerkbanken maakten plaats voor stoelen. Daardoor werd de kerk ook geschikt voor o.a. culturele bijeenkomsten. Een kerkgebouw dus als ontmoetingsplaats voor mensen binnen en buiten de kerkelijke gemeenschap, voor gebruik op zondag en doordeweeks. Sinds 1994 met de huidige naam ‘De Hofkerk’. Nu komt een nieuwe naam naar voren, die past bij de actieve rol die de kerk wil spelen in Oldenzaal: ‘De Hof van Heden’. Verderop in dit document hierover meer.
De Hofkerk is een geloofsgemeenschap, die Gods aanwezigheid in de wereld zichtbaar wil maken en het geloof handen en voeten wil geven. Het leven samen te vieren en te overdenken, te dienen met aandacht en ondersteuning, dus een bijdrage leveren aan de samenleving. In dit beleidsplan vindt u de vertaalslag.
Iedere werkgroep heeft haar eigen beleidsvoornemens uitgewerkt met daarin duidelijk verwoord hoe de gewenste voornemens te realiseren. In dit beleidsplan zijn de ingekorte versies opgenomen. U kunt ieders hele verhaal ook via de website bekijken!
2. Visie, strategie en organisatie
De Hofkerk als geloofsgemeenschap gelooft in God en Jezus en laat zich inspireren door de verhalen in de Bijbel. We proberen met elkaar een actieve en betrokken gemeente te zijn. Gods betrokkenheid met de wereld willen wij handen en voeten geven, dat is voor ons een daarbij behorende verantwoordelijkheid. Zie ook de illustratie op bladzijde 1!
De kerk wordt gedragen door alle leden, door haar ambtsdragers en vrijwilligers. Voor het werven van vrijwilligers en ambtsdragers is de vacaturebank een handig hulpmiddel. We gaan daar ruimte voor maken o.a. op de website van de Hofkerk. Met een goed bij te houden agendaoverzicht van alle taakgroepen. Voor de PR van de Hofkerk is er een aantal kanalen beschikbaar.
Ook zal er de nodige aandacht zijn voor het actueel houden van de nu meer dan drie verschillende adressenbestanden. Onderzocht moet worden of die adressenbestanden te koppelen zijn of dat uit die bestanden een lijst kan worden samengesteld voor het uitnodigen voor een specifieke activiteit.
3. Pastoraat en gemeenteopbouw
In het pastoraat maken we zichtbaar dat we er zijn voor elkaar. Dat betekent dat we naast de zondagse vieringen ook door de week bereikbaar zijn voor vragen, gesprek en ontmoeting. Het pastoraal team is beschikbaar om met u te praten over de dingen die u bezighouden. Dat kunnen geloofsvragen zijn, levensvragen, gevoelens van rouw of verlies. We kunnen ook spreken over rituelen rond de grote momenten in een mensenleven, denkend aan doop, trouwviering of uitvaart. Andere vormen van pastoraat, bijvoorbeeld groot huisbezoek en de ontmoetingsdagen, kunnen een aanvulling betekenen. De werkgroep geloofsgemeenschap valt onder het pastoraat.
4. Werkgroep eredienst
Naast onze ‘gewone’ vieringen zijn er diensten voor mensen met een beperking, vieringen met het Avondmaal, enkele thematische vieringen en de gebruikelijke oecumenische vieringen. Waar mogelijk enkele diensten in de Stille week. Verder ondersteunt de Hofkerk ca. 8 oecumenische vieringen in Scholtenhof.
Er is een Hofkoor dat medewerking verleent in bijzondere diensten, met name bij de vieringen met het Avondmaal en de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Aan werving van nieuwe koorleden wordt gewerkt. De Hofkerk beschikt over een prachtig, onlangs gereviseerd, orgel en een vleugel. Het koffiedrinken na afloop van de diensten wordt als zeer waardevol beleefd.
Er zijn voornemens om meer nieuwe elementen, bijvoorbeeld het gebruik van andere muziekinstrumenten en het lezen van gedichten, in onze vieringen in te brengen.
5. Werkgroep jeugdraad
De jeugdraad houdt zich bezig met het jeugd- en jongerenwerk in de Hofkerk.
De raad organiseert de crèche en de kindernevendienst tijdens de zondagse ochtenddienst. Een pool van vrijwilligers is op oproepbasis beschikbaar. Deze pool zal worden uitgebreid.
Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd wordt een nieuwe activiteit ontwikkeld. Het idee is om kliederkerkachtige bijeenkomsten op te zetten, interactief met ouders en vriendjes/vriendinnetjes Het is een belevingsgerichte activiteit met verhaal, spellen en creatieve werkvormen.
Voor de jeugd in de middelbare schoolleeftijd is er een Jeugd/Tienerkerk op de zolder van de Hofkerk. Hier komen geloofs- en levensvragen aan de orde in een gezellige setting. De Hofbrugavonden hebben een open karakter. De jongeren nemen zelf vrienden en vriendinnen mee. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd en dit jeugdwerk wordt de komende jaren verder uitgebreid.
Taizé dient speciaal vermeld te worden. Er worden reizen naar deze kloostergemeenschap georganiseerd voor de jongeren in de leeftijdscategorie 15-29 jaar. Wij sluiten aan bij de activiteiten die vanuit PKN Hengelo gestart zijn. De reünie na de reis is waardevol voor het jeugdwerk.
In de 25+ groep komen we in gesprek over geloofs- en levensthema’s. Nieuw ingekomenen zijn van harte welkom.
6. Diaconie
De diaconie van de Hofkerk verleent concrete hulp aan mensen in nood, dichtbij in de gemeente, in de stad en verder weg. Naast concrete hulp aan mensen organiseert de diaconie verschillende projecten en acties waarvoor en waardoor geld en goederen worden ingezameld, zoals openstelling Hofkerk tijdens Koningsdag, Out of the Box, de Hofwinkel, de Hofvijver, kerstpresentje 80-plussers en de RecycleHof.
De diaconie heeft contact met diverse andere hulporganisaties t.w. de Voedselbank en Amnesty International. Zij vertegenwoordigt de Hofkerk in het PIZO-overleg (Platform Informele Zorg Oldenzaal) en is lid van en neemt deel aan de Stichting Armoedebestrijding Oldenzaal. Voor de laatstgenoemde stichting zoeken we als vertegenwoordiger een nieuwe diaken.
Ons nieuwe project ‘Aan de Hoftafel’
Als diaconie willen we meer kunnen betekenen voor de stad. We willen een plek bieden waar mensen die eenzaam zijn en mensen die anderszins aan de zijlijn staan samen kunnen eten. In de komende jaren zouden we daarvoor regelmatig een eenvoudige maaltijd willen verzorgen in de Hofkerk. Al of niet in samenwerking met andere maatschappelijke organisaties en de scholen.
Voor die maaltijden is een kleine verbouwing nodig. We willen € 500 bijdragen aan de inrichting. Voor de kosten van een maandelijkse maaltijd voor ongeveer 20 personen zal in de begroting € 2000 worden opgenomen.
Bij alle activiteiten willen we meer jongeren betrekken.
7. College van Kerkrentmeesters
Het college van Kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor alle materiële zaken in de gemeente, voor zover niet van diaconale aard. Het college beheert voor en in opdracht van de algemene kerkenraad de financiën, de gebouwen en het personeel. Ook verzorgt zij de financiële- en de ledenadministratie.
Het college streeft ernaar om zijn rol als rentmeester in te vullen. Dat houdt in dat het beleid bepalend is en het college volgend is. Met dien verstande dat er een deugdelijk financieel beleid gevoerd wordt binnen het kader van de PKN.
Er zijn een aantal speerpunten te noemen:
Gelet op de financiën zijn we genoodzaakt steeds meer taken door vrijwilligers te laten uitvoeren. Het motto is: iedereen draagt een steentje bij, maar niemand hoeft iets te doen wat hij of zij niet kan. Daarnaast zoeken we naar samenwerking binnen de kleine ring.
De kostersfunctie wordt herzien; in dit kader zijn er met de koster afspraken gemaakt over afbouw van haar taken en deze zoveel mogelijk door vrijwilligers te laten doen. In 2022 is hier de eerste ervaring mee opgedaan. We streven ernaar om eind 2024 dit helemaal door (onbetaalde en betaalde) vrijwilligers te laten doen. Voor de werving van nieuwe vrijwilligers is de vacaturebank Hofkerk een goed instrument!
Ook willen we onderzoeken of er alternatieve vormen van financiële bijdragen denkbaar zijn naast KerkBalans, de wekelijkse collectes, opbrengst solidariteitsfonds en Givt. Deze laatste genoemde collecte-inning willen we gaan evalueren.
Vanuit het oogpunt van kostenbesparing zal onderzocht kunnen worden in hoeverre de administratie en accountantscontroles van kerk en diaconie samengevoegd kunnen worden. Besparing op administratieniveau en grotere transparantie is een bijkomend voordeel.
Gelet op de ontwikkeling van de energieprijzen is het van belang om hier tijdig op in te spelen. Er zijn contacten op landelijk niveau om met de PKN en VKB (Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer) te leren hoe andere kerken met de energiekosten omgaan.
Daarom is er een speciale commissie opgericht om het energievraagstuk naar de toekomst structureel op te lossen, e.e.a. in samenhang met de aanpassingen van het gebouw.
Een deel van de vermogens van de Hofkerk en de diaconie van de Hofkerk worden beheerd door de beleggingscommissie. Deze bestaat uit een aantal gemeenteleden die kennis hebben op het gebied van vermogensbeheer. Samen, en in overleg met de bank, wordt het vermogen beheerd in duurzame fondsen. De opbrengsten worden voor de exploitatie van de Hofkerk gebruikt.
8. Werkgroepen met betrekking tot onze toekomstige activiteiten:
Werkgroep de ‘Hof van Heden’, de bouwcommissie en de commissie fondswerving,
De Hofkerk is een beeldbepalend gebouw (gemeentelijk monument) in het centrum van Oldenzaal. De Protestantse Gemeente Oldenzaal wil het gebouw graag breder inzetten voor de samenleving. Dit sluit goed aan bij het verder ontwikkelen van de spontane binnenstad van Oldenzaal, een initiatief van de gemeente Oldenzaal. Met financiële steun van de gemeente Oldenzaal is een studie verricht naar de Toekomst Hofkerk (2021). In dit kader is het concept Hof van Heden ontwikkeld: de Hemels, Hartelijke, Hofkerk. Hemels voor genieten, heerlijk voedsel, zaaien, groeien, oogsten, vreugdevol en een gouden randje. Hartelijk voor gastvrij, huiskamer van de stad, laagdrempelig, open deur en voor en door iedereen. Hofkerk voor samenkomen, vieren, centraal, zichtbaar en actief.
Voor de noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw Hofkerk is een bouwcommissie gevormd. Deze commissie zal het proces gefaseerd ontwikkelen. De eerste fase, zijnde de aanpassing van de toegang tot de Hofkerk, is reeds in volle gang. Het gebouw moet beter toegankelijk zijn voor mensen die minder goed ter been zijn. Daarna volgen inwendige aanpassingen zoals een aantrekkelijke ontvangstruimte. Het gebruik van de kerk zal hierdoor vergroot worden (bijv. voor ontvangsten en condoleances).
Een fondswervingscommissie is gevormd om de benodigde financiën te verkrijgen. Er is al een substantieel bedrag toegezegd, maar verdere middelen zullen nog verworven moeten worden. Er zullen ook werkzaamheden in eigen beheer worden uitgevoerd. Steeds wordt gekeken of de gemeente de lasten kan dragen.
Het moderamen is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit project
Werkgroep Inspiratie & Bezinning,
Onder de paraplu met opschrift “Inspiratie en Bezinning” gaat een oecumenische werkgroep schuil die jaarlijks het aanbod van activiteiten samenstelt. Zij richt zich op de gemeenteleden maar ook op mensen buiten de Hofkerk. Er wordt gewerkt aan de hand van een jaarthema. In het seizoen 2022/2023 is het thema: ‘Veerkracht’. Dit thema keert ook terug bij andere activiteiten in de kerk zoals de kerkdienst met presentatie van schilderijen.
De activiteiten kunnen per jaar zeer verschillen. In voorafgaande jaren zijn activiteiten als ‘Hofavond’, ‘running dinner’ en ‘films die je raken’ georganiseerd. Er zullen in deze beleidsperiode opnieuw verschillende activiteiten georganiseerd worden.
De groep heeft dringend behoefte aan personele uitbreiding.
Werkgroep Cultuur.
De culturele activiteiten in de Hofkerk zijn in 2021 ondergebracht bij het moderamen en vallen dus niet meer onder het College van Kerkrentmeesters. Om aan te sluiten bij de ‘Hof van Heden’ zal de groep voortaan CultuurHof heten.
Er is een programmeringsgroep opgericht die actief culturele evenementen ontwikkelt in de Hofkerk. Dat zijn intensieve activiteiten. Eind 2022 zullen de eerste activiteiten plaatsvinden. Daarnaast zullen er ook activiteiten plaatsvinden die veel minder intensief zijn. De kerngroep bestaat uit 5 personen met daarnaast ook nog een aantal mensen die toegezegd hebben het programma verder te ondersteunen.
De bestuurlijke constructie zal nog ontwikkeld moeten worden.
9. Over de overige groepen, Hofkerkgerelateerd, met hun activiteiten:
Deze groepen staan allemaal in het teken van een verbinding met de Hofkerk en dragen hun steen bij aan de Hofkerk als inspirerende geloofsgemeenschap en organisatie van tal van activiteiten.
Werkgroep De klussenclub heeft naast haar uitvoerende functie ook een belangrijke sociale functie en levert zo een belangrijke bijdrage aan de gemeenteopbouw. Zij zijn wekelijks in touw en besparen zo veel op het budget voor onderhoud etc. Gelet op de leeftijdsopbouw is een personele uitbreiding gewenst, daarbij kan verder gekeken worden dan de Hofkerk alleen.
Naast de vaste kern kent de klussenclub ook een flexibele schil. Deze kan worden ingeschakeld wanneer de werkzaamheden hierom vragen. Bovendien is het mogelijk om niet permanent lid te zijn, maar kan er projectmatig worden deelgenomen. Deze werkgroep functioneert onder het College van Kerkrentmeesters.
De breigroep breit met 12 leden voor de mensen in Moldavië, ook hier is het sociale aspect van belang. De producten worden via de “Stichting Kleine Kracht” in Hengelo aldaar uitgereikt. Het materiaal wordt geschonken, daarnaast is er een geldelijke ondersteuning vanuit de diaconie.
Er zijn twee groepen die bijeenkomsten verzorgen niet alleen voor senioren maar voor alle kerkleden. De eerste groep (was seniorengroep) organiseert ook een jaarlijks uitstapje. De meest recente groep is gevormd door het ouderlingen team. Diverse onderwerpen komen aan de orde.
Initiatieven die geld opleveren voor de Hofkerk zijn:
Inkomsten uit het Hofwinkeltje, de Hofmarkt, de Talentenveiling en de Kersenpluk. Naarmate onze gemeente ouder wordt is het een voortdurend zoeken naar wat passend en haalbaar is. Nieuwe initiatieven worden zeer op prijs gesteld.
Verhuur kerkgebouw:
We maken onderscheid tussen verhuur van de Hofkerk en verhuur via de CultuurHof. Bij verhuur van de Hofkerk gaat het er alleen om onze faciliteiten ter beschikking te stellen en daarvoor huur te ontvangen. Voorbeelden zijn: verhuur aan de gemeente Oldenzaal, de bibliotheek, gelegenheid tot condoleren, examens, GGD, etc.
Bij cultuur gaat het om cultureel getinte activiteiten waar we een veel actievere rol innemen en een eigen inbreng hebben.
10. Communicatie
Doelgerichte communicatie wordt steeds belangrijker. We willen meer aandacht besteden aan PR en publiciteit met speciale aandacht om onze Hofkerk ook in de sociale media voor het voetlicht te brengen:
Ook de communicatie naar de kerkleden toe moet optimaler; naast de Hofstem* of Ringsproak, de Hofbrief, onze website** en het facebookaccount van de Hofkerk zal ook bij binnenkomst op een behoorlijk formaat LED-scherm (zoals in de St. Dionysius in Rheine) voor de bezoekers actuele informatie te zien zijn. Na de diensten en bijeenkomsten kan het scherm gebruikt worden om door de agenda’s en actuele informatie te scrollen.
De website zal moeten worden bijgewerkt, meer in het kader van onze weg in de toekomst. Voorzien van links naar o.a. PKN in Utrecht, Kerk in Actie, Pax etc. Op de website moeten ook de teksten staan waar alle taakgroepen voor staan, dus de uitgebreidere versies van de aangeleverde stukken voor het beleidsplan.
*Er loopt een onderzoek om na te gaan of we de Hofstem in de Ringsproak kunnen integreren.
Ook wordt er gezocht naar een aanvulling voor de redactiecommissie!
** we willen kijken naar een meer gebruiksvriendelijkere website opbouw.
11. Onze rol in de samenleving
Wij kiezen voor een Hofkerk die van nut is voor de samenleving. Dat blijkt overduidelijk uit het gedeelte dat gaat over de Hof van Heden. Dat wij dat doen als leden van onze geloofsgemeenschap staat voorop, geïnspireerd door het evangelie, de erediensten en de gezamenlijke activiteiten. Stap voor stap op weg, nadenken en dan doorpakken.
12. Tot slot
Dit beleidsplan is een momentopname. Het probeert aan te geven waar we als Hofkerk-gemeente met elkaar in de komende jaren naar toe willen. Concrete zaken die we met elkaar willen uitvoeren worden genoemd. Daarnaast klinkt er doorheen ons wensdenken over de richting die we kunnen gaan