Profielschets Hofkerk gemeente Oldenzaal
Schets van de burgerlijke gemeente Oldenzaal
Oldenzaal is één van de oudste steden van Twente en heeft een streekfunctie voor Noordoost Twente. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is Twente laat door de Staatsen veroverd, waardoor de bevolking overwegend katholiek gebleven is. In de 19e eeuw is er een flinke bevolkingsgroei geweest door de vestiging van textielfabrieken, die eind 20e eeuw weer verdwenen zijn.
De stad telt nu ongeveer 32.000 inwoners. Er zijn goede voorzieningen op het gebied van werk, sport en recreatie. Oldenzaal is omgeven door een mooi heuvellandschap. Oldenzalers zijn gemoedelijke mensen en er is een sterk ontwikkeld verenigingsleven. In 2024 is Oldenzaal door het AD uitgeroepen tot de leukste gemeente van Nederland.
Het gemeentebestuur en de middenstand presenteren zich met de slagzin “Oldenzaal, de glimlach van Twente”, mede doelend op het Bourgondische karakter van de stad en haar inwoners. In 2025 is het plein (De Groote Markt) midden in de stad gekozen als het beste horecaplein van Twente. Op de site www.oldenzaal.nl is meer over de stad te lezen.
Schets van de kerkelijke gemeente De Hofkerk
Algemeen
De gemeente is de enige protestante gemeente in Oldenzaal. Het dorp de Lutte ten oosten van Oldenzaal behoort ook tot de kerkelijke gemeente.
De gemeente is in 1986 als één van de eerste Samen op Weg-gemeenten ontstaan door een fusie van de Nederlands Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerk.
Het fusieproces is zorgvuldig doorlopen waardoor er nu, in de huidige PKN-gemeente, geen of nauwelijks nog sporen zichtbaar zijn van de twee 'bloedgroepen'.
Het karakter van de gemeente is te omschrijven als middenorthodox tot vrijzinnig.
De gemeente beschouwt zich als pluriform en zowel naar binnen als naar buiten gericht. De gemeenteleden kiezen zelf uit een ruim en gevarieerd aanbod van activiteiten en bepalen zelf in welke mate ze bij de gemeente betrokken willen zijn.
Als protestantse minderheid in een overwegend rooms-katholieke omgeving staat de Hofkerk open voor ontmoetingen met andere kerken en geloofsgemeenschappen en wil de Hofkerk midden in de samenleving staan.
Op dit moment bezoeken meerdere rooms-katholieken regelmatig de diensten in de Hofkerk. Twee keer per jaar is er een oecumenische viering voor mensen met een verstandelijke beperking. De ene keer in de Plechelmusbasiliek en de andere keer in de Hofkerk. De Hofkerk zet zich actief in voor de contacten met de rooms-katholieke gemeenschap, de plaatselijke Syrisch-Orthodoxe Kerk, het bestuur van de plaatselijke moskee en met vele andere maatschappelijke organisaties.
De leeftijdsopbouw is: 204 gemeenteleden zijn ouder dan 75 jaar, 220 tussen 50 en 75, 61 tussen 35 en 50, 50 tussen 18 en 35, 30 jonger dan 18.
Er zijn ongeveer 150 vrijwilligers actief in de gemeente.
Het kerkgebouw dateert uit 1934. Het interieur is in 2024 gemoderniseerd. De kerkzaal heeft een uitstekende akoestiek en wordt regelmatig gebruikt voor culturele evenementen zoals muziekuitvoeringen. Op de eerste verdieping bevinden zich het in 2019 gerenoveerde orgel en een vergaderruimte. Er is geen pastorie.
Op de website www.hofkerk-oldenzaal.nl is uitgebreide informatie te vinden, ook over de onderwerpen die in het navolgende aan de orde komen.
Eredienst
De zondagse eredienst neemt bij de Hofkerk een belangrijke plaats in. Er is één dienst per zondag. De diensten worden gemiddeld door ongeveer zeventig mensen bezocht. De kerk beschikt over een moderne streamingsvoorziening waar veel gebruik van wordt gemaakt. Zo volgen circa 30 mensen de kerkdienst per internet.
De gemeente stelt prijs op een schriftuitleg van deze tijd met voldoende aandacht voor eigentijdse vragen en onderwerpen. Er wordt gepreekt vanuit een authentiek geloof, niet dwingend maar ook niet vrijblijvend. Geloven is immers niet altijd 'zeker weten'.
De Bijbelteksten die op het rooster staan worden gelezen door lectoren.
Er wordt gezongen uit het Liedboek (zingen en bidden in huis en kerk, 2013) onder begeleiding van het orgel. Op het liturgisch centrum staat ook een vleugel.
Aan het begin van de dienst van gebeden en gaven is er gelegenheid voor gemeenteleden om een kaarsje aan te steken en een persoonlijke intentie uit te spreken voor iemand om wie ze zich zorgen maken of uit dankbaarheid.
Ter ondersteuning van de liturgie wordt gebruik gemaakt van een beamer. Liederen, Bijbellezingen, andere liturgische teksten en illustraties worden hiermee geprojecteerd. De eigen predikant gaat één tot twee keer per maand voor. De preekvoorzieningscommissie nodigt voor de overige diensten gastpredikanten uit.
Na de dienst is er ruimte om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie. Van die mogelijkheid wordt enthousiast gebruik gemaakt.
In de Hofkerk vieren we vier tot zes keer per jaar het avondmaal.
Jaarlijks worden er door gemeenteleden schilderijen gemaakt, die in een dienst worden toegelicht en daarna aan de wanden van de kerk tentoongesteld worden.
Pastoraat
De kerkenraad heeft 1 jeugdouderling en 3 ouderlingen voor de mensen van 75 jaar en ouder (1 voor de verzorging- en verpleeghuizen, 1 voor zelfstandig wonenden en 1 algemeen). Voor de gemeenteleden van 75 jaar en ouder worden er jaarlijks vier ouderenmiddagen georganiseerd. Er is ook een contactpersoon voor nieuw-ingekomenen.
Een groep van circa 18 bezoekmedewerkers bezoekt de mensen van 75 jaar en ouder minstens twee keer per jaar en vaker indien gewenst. De gemeenteleden tussen 35 en 75 jaar worden bezocht als zij daar zelf om vragen of als bekend wordt dat er behoefte aan bestaat.
Diaconaat
De diaconie heeft 6 leden, van wie 4 lid zijn van de kerkenraad. De diaconie verleent concrete hulp aan mensen in nood, dichtbij in de gemeente, in de stad en verder weg. Naast concrete hulp (boodschappen doen, vervoer, vraag en aanbod tweedehands spullen, financiële ondersteuning) organiseert de diaconie verschillende projecten waar geld wordt ingezameld voor een goed doel. Daarnaast stelt zij de kerk open op Koningsdag. De diaconie heeft contact met andere hulporganisaties in de stad, waaronder Amnesty International.
Zij is lid van de Stichting Armoedepreventie Oldenzaal, waar circa 16 organisaties die met armoede van doen hebben bij zijn aangesloten zoals de Voedselbank. De diaconie is één van de oprichters van de Stichting Armoedebestrijding Oldenzaal (officieel sinds september 2015), welke verder bestaat uit Caritas van de RK- kerken, de Syrisch-Orthodoxe kerk, de Moskee en de St. Vincentius Oldenzaal.
Met kerst brengt de diaconie met behulp van de bezoekmedewerkers aan alle 80-plussers een kerstgeschenk.
Op de tweede woensdag van de maand wordt er een maaltijd bereid en geserveerd in de Hofkeuken, een bijruimte van de kerk; de zogenoemde Hoftafel voor mensen die het prettig vinden samen te eten. Deze activiteit is toegankelijk voor alle mensen uit Oldenzaal.
Jeugdwerk
Kindernevendienst
De kindernevendienst is voor de kinderen in de basisschoolleeftijd. In deze dienst wordt op hun niveau het verhaal van de zondag verteld en wordt er geknutseld aan een werkvorm. Wanneer (groot-) ouders hiervan gebruik willen maken kunnen zij dit vooraf kenbaar maken per mail.
Hofbrug
Als de kinderen naar de middelbare school gaan, stromen ze door naar de Hofbrug.
In het voor- en najaar worden er op vrijdag avonden aangeboden om elkaar in een gezellige sfeer te kunnen ontmoeten voor de jeugd van 12-19 jaar. Er wordt over allerlei onderwerpen gesproken die jongeren in deze leeftijdscategorie bezighouden, niet alleen op kerkelijk gebied, maar ook actuele onderwerpen komen ter sprake. Daarnaast worden er ook activiteiten georganiseerd. De jongeren kunnen zelf vrienden/vriendinnen meenemen.
25+ groep
Bij de 25+ groep komen geïnteresseerden in gesprek over geloofs- en levensthema’s in een huiselijke setting.
Vorming en toerusting / Inspiratie en bezinning.
De oecumenische werkgroep Inspiratie & Bezinning stelt jaarlijks het aanbod van activiteiten samen.
Zij richt zich op de gemeenteleden maar ook op mensen buiten de Hofkerk. Zij wil actuele maatschappelijke thema's aan de orde brengen, thema's die relevant zijn, aan het denken zetten, bewustwording bevorderen, die mensen verrijken.
Er worden sprekers van buiten gezocht, met een frequentie van 3 tot 4 maal per jaar.
Ook organiseert zij twee maal per jaar het Running Dinner.
Breiclub
De breiclub bestaat uit een 10-15 tal personen die wekelijks bijeenkomt op donderdagmorgen en breit voor een goed doel. De club wordt vanuit de diaconie aangestuurd. Het is een belangrijk ontmoetingspunt in de gemeente.
Organisatie en beleid
Beleidsplan;
Het huidige beleidsplan heeft betrekking op de periode 2023 tot 2028.
De kerkenraad;
Op dit moment is de functie van voorzitter van de kerkenraad in feite vacant, maar de huidige voorzitter vervult de taak ad interim.
De kerkenraad wordt gevormd door de predikant, de scriba, 4 ouderlingen, 4 diakenen, 4 kerkrentmeesters.
Kerkgebouw;
Het kerkgebouw wordt beheerd door het college van kerkrentmeesters.
Klussenclub:
Elke maandagochtend komt de uit ongeveer 12 gemeenteleden bestaande ‘klussenclub’ bij elkaar voor het onderhoud van gebouw en tuin.
Werkgroep eredienst;
Deze werkgroep houdt zich bezig met de planning en de vormgeving van de zondagse vieringen.
Samenwerking.
De Hofkerk werkt in 'de Kleine Ring' samen met de Protestantse Kerken van Weerselo, Ootmarsum, Denekamp en Tubbergen. De Hofkerk maakt deel uit van de classis Almelo. Tot slot wordt in de plaatselijke Raad van Kerken samengewerkt met de Rooms-Katholieke en de Syrisch-Orthodoxe Kerk. De predikant maakt deel uit van het oecumenisch pastoresoverleg.
In het kerkblad “De Ringsproak zijn de activiteiten van alle ringgemeenten opgenomen. Het verschijnt 10 keer per jaar en wordt toegezonden aan abonnees. Daarnaast is er een maandelijkse digitale nieuwsbrief 'De Hofbrief', een facebook-pagina en een website.
Het College van Kerkrentmeesters coördineert de verhuur van de standaard activiteiten in de Hofkerk zoals een bevrijdingsconcert, uitreiking van lintjes, diverse culturele manifestaties.
De inkomsten uit verhuur komen ten goede aan de kerk.
Diverse jaarlijkse activiteiten
Hofmarkt (boeken-, kunst- en curiosa- markt) op Koningsdag. Kerstsamenzang.
De Stichting CultuurHof organiseert evenementen op cultureel en maatschappelijk gebied en vraagt subsidie aan voor specifieke projecten. De verbouwing van de Hofkeuken ten behoeve van het Aan tafel project is hieruit voor 75% gerealiseerd.
De statuten geven de relatie met de Hofkerk weer.
De Hofkerk midden in de samenleving
Onze partners verrijken de maatschappelijke bijdrage van de Hofkerk. Het gebouw is niet heilig, de Hofkerk krijgt betekenis door de gemeenschap. We springen tijdig in op nieuwe ontwikkelingen zoals digitale voorzieningen. Vanuit de wens om midden in de Oldenzaalse samenleving te staan en een waardevolle bijdrage aan de samenleving te kunnen leveren is de Hofkerk steeds in gesprek met organisaties actief op sociaal, maatschappelijk en cultureel gebied. Door de jaren heen was de aandacht en betrokkenheid echter wisselend. Op dit moment wordt er specifiek gekeken naar de sociaal, maatschappelijke en culturele wensen die er leven in de binnenstad en hoe wij daar als Hofkerk fysiek ruimte aan kunnen bieden. Hiervoor hebben wij aanpassingen gedaan aan het gebouw, bijvoorbeeld door een bar in te bouwen en de ingang en toiletten toegankelijker te maken voor minder validen. Daarnaast wordt onderzocht hoe we als partners met andere instellingen gezamenlijk op zouden kunnen trekken. Zo willen we nog beter invulling geven aan onze opdracht om naar elkaar om te zien en de ambitie om ‘midden’ in de samenleving te staan waar te maken.
Hieronder is de profielschets weergegeven met afbeeldingen:
De vijf gemeenten van de Kleine Ring zoeken een ‘Verkenner Jeugd- en Jongerenwerk’
De vijf samenwerkende protestantse gemeenten in Noordoost Twente zijn op zoek naar een enthousiaste jongerenwerker die een ruime ervaring heeft met het - opnieuw - opzetten van het protestantse jeugd- en jongerenwerk. Wie zijn wij? De Kleine Ring -Vijf Protestantse gemeenten: Denekamp, Oldenzaal, Ootmarsum, Tubbergen en Weerselo- werkt samen op onder andere het gebied van een gezamenlijk kerkblad, het organiseren van gezamenlijke kerkdiensten (Startzondag, Hemelvaart) en (inspiratie)ontmoetingen.
Wat willen wij? De vijf gemeenten hebben de wens om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het jeugd- en jongerenwerk in de eigen gemeenten (weer) op te bouwen. In sommige gemeenten zijn er nog activiteiten op het gebied van jeugd- en jongerenwerk, in andere niet meer of zeer beperkt. De opdracht is per gemeente om concreet in kaart te brengen welke mogelijkheden er zijn om het protestantse jeugd- en jongerenwerk op een eigentijdse wijze te revitaliseren. Het eindresultaat is een concreet plan per gemeente met voorstellen voor eigentijdse succesvolle activiteiten en hoe deze te organiseren en communiceren. Wat zoeken wij? Iemand met ervaring in de opbouw van het jeugd- en jongerenwerk en die gevoel heeft met de (plattelands)cultuur van Noordoost Twente. Je hebt een dergelijke opdracht eerder met succes gedaan voor een andere protestantse gemeente en weet hoe je jongeren kunt bereiken. Samenwerking met de Rooms-Katholieke kerk (de grootste geloofsgemeenschap in onze gemeenten) is bekend terrein voor jou. Wat bieden wij? Speciaal voor deze opdracht hebben de vijf gemeenten een begeleidingsgroep ingericht om jou zo goed mogelijk te ondersteunen. Wij gaan uit van een inzet van 80 uur in de periode september 2025 - januari 2026. Over een passend uurtarief gaan we nader met elkaar in gesprek.
Voor vragen kun je, via de e-mail jeugdwerk@kerktubbergen.nl jeugdwerk@kerktubbergen.nl, contact opnemen met Helma Holsbrink. Ben jij de persoon die wij zoeken? Stuur dan je motivatiebrief en CV uiterlijk 23 juli 2025 naar jeugdwerk@kerktubbergen.nl. We kijken uit naar je reactie!
Het jaarlijkse reisje op 4 september 2025 |
De commissie ontmoetingsmiddagen voor senioren, wil weer een reisje aanbieden. Niet alleen voor senioren maar voor iedereen die hier interesse in heeft. Christine Hesselink deed ons een suggestie aan de hand. We willen een bezoek brengen aan het onderduikersmuseum in Aalten. De commissie is er geweest en vindt het een prima idee! Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en om daar bij stil te staan is zo'n bezoek een prima idee. In het museum in Aalten krijgen we een rondleiding door gidsen die op een zeer aanschouwelijke wijze over die tijd kunnen vertellen. De rondleiding zal ongeveer anderhalf uur duren. Het museum is ook voor personen met een rollator goed toegankelijk. Na dit interessante bezoek gaan we naar Bredevoort voor een lunch. We hebben daar een mooie locatie gevonden, namelijk het Grachthuis. Wie wil kan op eigen gelegenheid nog een wandeling maken door Bredevoort, de boekenstad. We vertrekken om 10.00 uur vanaf het station in Oldenzaal. We denken dat we ongeveer om 18.00 uur weer thuis zijn. De kosten zijn € 55,00 en daarbij zijn inbegrepen de entree, de koffie, de lunch en de reiskosten. Wie een museumkaart heeft kan € 7,50 in mindering brengen. Wat zo’n reisje vooral zo interessant maakt is het onderlinge contact! In verband met de reservering van de bus graag z.s.m. aanmelden, ook al is het onder voorbehoud. Aanmelden bij Hendrik Tel, liefst per mail: hendrik.tel41@gmail.com Of tel. 00495924 785255 Of tel. Mariet Hamhuis 0541- 522160 Of tel. Jannie Standhardt 06-490 800 41 |